Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gage R&R sonucunda kumpas için %GRR 28 çıktı, kabul edilebilir mi, ne yapmalıyım?
Gage R&R sonucunda kumpas için %GRR 28 çıktı, kabul edilebilir mi, ne yapmalıyım?
Bul
Yanıtla
Vallahi durum tam sınırda. %28 öyle bir değer ki, ne tamamen çöpe atabiliyorsun ne de tamam oldu bu iş deyip arkana yaslanabiliyorsun. Sektörde biz buna marjinal veya şartlı kabul diyoruz. Yani işinizi bir şekilde görür ama arkasında soru işareti bırakır.Şimdi resmi evrakları, teorik kitapları bir kenara bırakalım da işin pratiğine bakalım. Bu sonucun başımızı ağrıtıp ağrıtmayacağını anlamak için bana şu 3 şey lazım:Malzeme ve Sektör Ne?: Hangi sektördesiniz? Otomotiv mi, havacılık mı, yoksa daha esnek bir alan mı? Bir de kumpasla ölçtüğünüz parçanın malzemesi ne? Sert bir çelik mi, plastik mi, yoksa hassas bir döküm mü? Malzeme esniyorsa kumpas zaten yanıltır.ndc Değeri Kaç Çıktı?: Raporda "ndc" diye bir satır olur (ayırt etme derecesi). O değer en az 5 çıktı mı? Eğer 5'in altındaysa bu kumpas parçalar arasındaki farkı zaten göremiyor demektir, direkt eleyin.Hata Kimde?: Grafikte hata nerede yoğunlaşıyor? Eğer cihazdaysa (EV), kumpasın ağzı aşınmış veya kirlenmiş olabilir, belki de dijital kumpassa pili bitiyordur. Yok eğer operatördeyse (AV), bizim usta parçaya çok bastırıyor, öteki usta gevşek bırakıyor demektir. Yani operatörlerin ölçüm tarzı farklıdır, bir eğitim şarttır.Siz bana sektörü, parçanın malzemesini ve rapordaki ndc değerini söyleyin, bu kumpasla yola devam edilir mi edilmez mi daha net konuşalım.
Bul
Yanıtla
Selamlar, ben de rapora diğer taraftan bakıp bir yorum ekleyeyim. %28 evet marjinal, kurtarıyor gibi duruyor ama kumpas gibi elle basılan bir alette bu değer bence ciddi bir alarm.Özellikle esnek bir malzeme (plastik, kauçuk vb.) ölçüyorsanız veya kumpası parçaya oturturken operatörün el hassasiyeti işin içine giriyorsa bu %28 yarın öbür gün başımıza iş açar. Çünkü kumpas, yapısı gereği operatör hatasına (AV) çok açık bir cihaz. Biz bugün 'şartlı kabul' deriz, yarın öteki vardiyadaki arkadaş biraz sert bastırır, hatalı parçaya sağlam raporu veririz; ruhumuz duymaz.
Bul
Yanıtla
%GRR 10–30 arası 'koşullu kabul' bölgesidir; kullanıma devam edilebilir ama iyileştirme gerekir. Önce %EV (equipment variation) mi %AV (appraiser variation) mi yüksek olduğuna bak. EV yüksekse alet sorunlu (kalibrasyon, aşınma). AV yüksekse operatör tekniği farklı — eğitim ve standart ölçüm talimatı gerekiyor. Kritik karakteristik için %GRR <10 hedefle; 28'i geçici kabul edip 3 ayda yeniden ölç.
Bul
Yanıtla

Hızlı Erişim:

Bu Konuya Göz Atan Kullanıcılar: 1 Ziyaretçi(ler)